Begagnade Barnkläder

Här hittar du dem

Farliga ämnen och barnkläder

Många föräldrar undrar förstås hur man skall kunna avgöra att plaggen man köper in inte innehåller farliga ämnen. Här går vi kortfattat igenom vad man skall tänka på kring barnkläder och farliga ämnen.

Exempel på farliga ämnen i textilier kan vara Azofärgämnen, Flamskyddsmedel, Formaldehyd, Ftalater, Nickel, Nonylfenol eller Perfluorerade ämnen. Det är för att bleka, behandla, mögel- eller flamskydda textilier som man behandlar dem med ämnen som inte alltid är nyttiga för barn eller människor.

Var lär man sig mer om farliga ämnen i textilier

Hos barn är det en självklarhet att tugga, slicka och dra i det mesta som man kommer åt att göra detta med. Barn vill undersöka och upptäcka saker. Den nya tröjan är förstås inget undantag för barnet. I sverige så är det kemikalieinspektionen som har i uppdrag att informera och lagstifta om vilka kemikalier och ämnen som är tillåtna i barnkläderna. Självklart har man även som förälder ett ansvar att informera sig om detta men det är inte alltid lätt att få en överblick över alla ämnen. Här ges några länktips för vidare läsning om farliga ämnen:

I butiken - farliga ämnen och barnkläder

Det absolut bästa för att slippa köpa kläder med dåliga ämnen i är att kolla upp butikens policy kring detta och vilka märkningar som deras kläder har. Oftast kopplas miljömärkningen (ekologisk märkning) ihop med garanti på att kläderna inte är behandlade med farliga ämnen. Om du inte hittar en sådan policy så+ är det förstås omöjligt att ta reda på vad kläderna är behandlade med. Då bör dessa undvikas.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.